YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

Idézetek, szemelvények
a vegetarianizmus és a létezés témakörében


YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

MAGYAROK

Balkányi Csilla ) " Egy éve vagyok vegetáriánus, és három hónapja csak bioételeket eszem." (2006 nyara)
Bódi Sylvi ) "Sokan azt mondják, hogy nincs energiám, hogy annak nincs energiája, aki vegetáriánus, pedig ezt meg tudom cáfolni. Nekem rengeteg energiám van és ez szerintem nem a húsevéssel kapcsolatos. Sőt, talán a húst nehezebben is emészti a szervezet, tovább tart és ezáltal telítettebbnek érezzük magunkat és belassulunk. Én úgy érzem, hogy tisztább a szervezetem, könnyebb, látom magamon azt, hogy szebb a bőröm."
Csató Péter ) "Egy jóga klubba kezdem el járni, ahol meditáltunk... Ezzel párhuzamosan jött a vegetáriánus táplálkozás is, amit már tulajdonképpen előtte pedzegettem, mert gimnazista koromban véletlenül odakeveredtem húsiparba, és nem bírtam csak két évig. Gyakorlatilag ilyen csirkefejeken kellett csúszkálni... Ez egy baromfifeldolgozó volt. Tehát én a nagyból ki is maradtam. Ez csak ilyen „light"húsipar volt. Szóval én huszonéves koromtól nem eszem húst."
Csom Szabolcs Levente ) "1998-ban lettem vegetáriánus főleg etikai, erkölcsi okokból, de akkor még tejet, tejterméket, tojást és mézet fogyasztottam, és bőrből készült dolgokat is használtam. 2000-ben úgy éreztem, hogy a gazdasági állatvédelemmel csak akkor foglalkozhatok nyugodt lelkiismerettel tovább, ha nem fogyasztok és nem használok semmiféle állati eredetű terméket..."
Fauna Állatvédő Egyesület ) "Ha azt hiszed hogy egyedül kevés vagy nagy dolgok elérésére, akkor te még nem próbáltál elaludni egy szúnyog társaságában."
Hétköznapi csalódások ) "Vegetáriánus

Vércsepp a késen, üvölt a marha
Mindenki csámcsog, senki sem hallja
Csak falja?
A vágóhíd túl messze van

Szenved egy állat, éljünk a mának!
Emberek esznek, húst zabálnak
Zabálnak?
A vágóhíd túl messze van

Refrén: Te vagy Nietzsche, te vagy Néró
Nyöghet alattad az egész bolygó
Te vagy a főnök, te vagy a császár
Te vagy Jézus és te vagy Lázár"
Karafiáth Orsolya ) "Gyűlölöm a környezetszennyezést, szelektíven gyűjtök hulladékot - bár itthon ez elég macerás, és állatvédedemből lettem vegetáriánus is. Nem dobok el semmit, próbálok erre odafigyelni."
Lukács László ) "Egész egyszerűen nem akarok megölt állatokat enni, ahogy megölt embereket sem! Az élet szeretete az, ami meggátol abban, hogy húst egyek."
Mester Tamás ) "Ha megteheted, hogy egy élet elpusztítása nélkül is életben maradj, akkor miért ne?"
a már 15 éve vega Mester Tamás a tv2 a 2007. augusztus 29-i Favorit Tvműsorban ezt nyilatkozta
Ollé Sándor ) "...nekem az a fontos, hogy "tiszta" legyen az étel. A tisztaság ott kezdődik, hogy elsősorban legyen vegyszermentes, minél kevesebb feldolgozáson menjen át, és legyen "honos" - azaz itt teremjen, ne a világ másik feléről érkezzen...
Számomra fontos, hogy az, amit eszem semmiféle erőszakot ne tartalmazzon. Tehát ne legyen állati eredetű, mert békésen nem lehet felszeletelni és megsütni egy állatot sem."
Pálok Péter ) "Az étkezéseknél a jóság minőségére próbálunk törekedni..."
Pitti Katalin ) "Vegetáriánus lettem, mert negyven után már nem mindegy, mit eszik az ember. A testet, a lelket és a szellemet egyaránt táplálni kell, ezt tanítja a buddhizmus. Az, hogy ...mit eszem,... ez ... jellemez engem. "
Révész Sándor ) "Még 1977-ben angol zenész barátaim életvitelén keresztül szembesültem azzal, hogy az, amit ők képviselnek egy másfajta életminőség. Ennek része volt a húsmentes táplálkozás. Más volt a gondolkodásmódjuk, a küllemük, az agilitásuk ...ezért is lett meghatározó élménye az életemnek a velük kötött barátság.
Az étkezésre visszatérve: számomra ez egyáltalán nem központi kérdés. Mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbi bölcs, számomra nagyon szimpatikus tanácsot: tölts több időt a szerelmeskedéssel, mint az étkezőasztalnál."
Révész Sándor ) "Már több éve áttértem a húsmentes étkezésre. Mondhatni egyik napról a másikra. Valahogy így voltam a dohányzással is. Tudtam hogy nem jó, aztán fogtam magam, és döntöttem: nem kell."
Schirilla György ) A vegetarianizmus félkarú óriás a vízkúrák, a szabadban végzett aktív mezitlábazás és pozitív gondolkodás nélkül."
Schirilla György ) "Láttam, ahogy a Nagyapám elvágja a csirke nyakát. Ettől kezdve, ha az Anyám szaftos kanállal akart számomra ételt szedni, nem voltam képes azt megenni."
Stekly Zsuzsa ) "Minden reggel jógával kezdem a napot, attól kezdve fát lehet vágni a hátamon. Vegetáriánus vagyok, egészségesnek, fittnek érzem magam, s valóban határtalan a teherbírásom."
Szőnyi Levente, Laki Dóra ) "…Mint művészek és tanárok a tánc- és mozgásművészet terjesztése mellett alapvető feladatunknak tartjuk az élet művészetének fejlesztését is mind önmagunkban, mind a velünk kapcsolatba kerülő emberekben. Életünkben a művészet a szépség, a harmónia és az egyszerűség testmozgáson keresztüli kifejezésén túl a lelki műveltségre való törekvés formájában is jelen van. Akik közelebbről ismernek bennünket tudják rólunk, hogy mindennapjainkban fokozott figyelmet fordítunk a táplálkozásunkra (évtizedek óta vegetáriusok vagyunk és csak minőségi bio táplálékokat fogyasztunk), a pozitív gondolkodásra és a keleti filozófiák tanulmányozására és gyakorlására…”
Tóth Lívia ) "Én a mazdazan életmód segítségével nyertem vissza az egészségemet. Elmúlt az érszűkületem, az asztmám. Vegetáriánus lettem. Nagyon jól érzem magam, hatvanhárom éves vagyok, és bármikor futok akár több kilométert. Amatőr futó lettem és jógázom."
Tóth Lívia ) "Amikor tizenkilenc évvel ezelőtt vegetáriánus lettem, az első érzésem az volt, hogy este, éjfél körül nem vagyok fáradt, csak álmos. Holott addig minden este, fáradtan, mint egy zsák dőltem be az ágyba. Elmúlt az idegességem, pedig a gyerekeim semmivel sem voltak jobbak, mint azelőtt. Éreztem egyfajta szabadságot, ez azt jelentette, hogy nem vagyok gyógyszerfüggő, el tudtam hagyni minden gyógyszert. Én mindenkinek kötelezővé tenném három hónapig a vegetarianizmust. Próbálják meg, és utána döntsenek. "
Tóth Lívia ) "Nem győzök hálát adni az Istennek ezért a betegségért, hogy erre az útra terelt. Negyvennégy évesen döntöttem úgy, hogy életmódot változtatok. Ötven évesen kezdtem el a futást. Hat hónap alatt elértem, hogy indulhattam egy marathoni futáson, ahol első lettem. Lefutottam a negyvenkét kilométert, pedig előtte érszűkületem volt. Hát hol az asztmám, az érszűkületem?
Ha azt az "üzemanyagot" fogyasztod, ami neked való, akkor többet tudsz kihozni magadból. Ilyen egyszerű a megoldás!"

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

ZENÉSZEK, ÉNEKESEK

Avril Lavigne ) "Vegán táplálkozást folytatok, minden nap jógázom, dolgozom, teljesen lelki beállítottságú vagyok..."
Benjamin Zephaniah ) "13 évesen lettem vegán, és ez a legjobb dolog, amit életemben tettem. Okos kis kölyök voltam. Nem tudtam a legjobb műveltséget pénzen megvenni, de azt tudtam, húsevés nélkül is megkapom az összes tápanyagot, amire szükségem van. Megnyugtatott, hogy eszem az ételemet, tudva, hogy egyetlen állat sem halt meg a vitaminjaim miatt. Felszabadító érzés számomra és az állatoknak is. És még egy dolog: a vegán csókok kellemes ízűek."
Benjamin Zephaniah ) "Az vagyok, akit látsz
Nincsenek testek a testemben
Teljes egészében magam vagyok
Senkit sem eszek meg
Az vagyok, akit itt látsz
Nem fogok halott bárányt enni
Sem csirkét
Büszke vagyok arra, aki vagyok
Ezért újra elmondom
Nincsenek testek a testemben
Teljes egészében magam ura vagyok
Senki mást nem eszek meg
Így tehát az vagyok, akit látsz."
Brandy Norwood )

"23 évesen felnőtt nőként kezdem érezni magam. Érzéki és érett voltam, amint azt a megjelenésem és a dalaim is visszatükrözték. Vegán vagyok, tudatos döntés eredményeként. Sokat tanultam Afrika kultúrájáról, az egészségről, és arról, hogyan lehet jót tenni a testünkkel is. Igazán egészséges akartam lenni. Első lépésként magamba néztem, és úgy láttam, fel kell nőjek. Megállapítottam, hogy a testem abból van, amit megeszek. Ezután az ízlésemet keztem megváltoztatni, és már nem vágyódok soha többé hús, vagy tejtermékek után."

Carrie Underwood ) "13 éves voltam, amikor abbahagytam a húsevést. Azért tettem, mert igazán szeretem az állatokat és elszomorított. ... Nem szeretem látni a kereskedéseket, ahol a húsok vannak. Hátborzongató."
Chrissie Hynde ) "Az ajkak, amelyekkel holttesteket érintettek ne érjenek hozzám."
Chrissie Hynde ) "Az élettelen húst el kell temetni, nem pedig megenni"
Common ) "Tisztábban gondolkodok és beszélek, amióta kiiktattam a tejtermékeket. Jobban tudok lélegezni és jobban tudok szerepelni, és a hangom is tisztább. Felfedezek különféle dolgokat a hangommal kapcsolatban, amelyeket addig nem tudtam, mert húst és tejtermékeket ettem. Büszke és boldog vagyok, hogy vegetáriánus lehetek. Minden tisztább tőle."
Earth Crisis ) "Az Earth Crisis egyik legfontosabb célja azon szenvedések bemutatása, amelyeken az állatok keresztülmennek a mészárszékeken, vágóhidakon, laboratóriumokban, kísérleti központokban. A veganizmus nem más, mint a könyörület esszenciája, építőkocka a békés világ megvalósításához. A legtöbb emberbe azt nevelik, hogy az állatok biológiai gépek. Mi fölismertük, hogy ők is érző egyedek, ártatlan élőlények. (…) Mi elhatároljuk magunkkat a halálipartól. Mi tisztességesebbé tesszük a világot."
Heather Small ) "Még nem találkoztam olyan érvvel, amely igazolná, hogy húsevők vagyunk. Úgy hiszem, hogy a húsevés egyenértékű a bolygó kárhozatával."
Damon Albarn ) "Vegetáriánus vagyok, mert nem tartható tovább az a borzalom, ahogy az állatokat megöljük, csak azért hogy megegyük őket. Ha a szüleid nehezen értenek meg, mond meg nekik, miért vagy vegetáriánus és legyél rugalmas - ne idegenítsd el magadtól őket. Segíts nekik elkészíteni néhány ételt. A végére megértik, hogy a vegetarianizmus megmenti az állatokat és a környezetet, és hogy ez a helyes cselekvés."
Joss Stone ) "Én egy énekesnő, dalszövegíró, előadóművész vagyok és mint ember, elfogadok mindent és mindenkit méretre, formára, színre és fajra való tekintet nélkül."
"Születésemtől fogva vegetáriánus vagyok.
Ki kellett próbálnom a fegyverhasználatot\vadászatot?, hogy érezzem nincs értelem más élő dolgoknak fájdalmat és sérülést okozni.
Nagyon sok dolog van, amit ehetünk. Én soha életemben nem ettem húst, mégsem vagyok elgyengülve.
Egy bölcs ember mondta egyszer, 'az állatok a barátaim, és nem szokásom megenni a barátaimat' - pontosan így érzek én is."
K D Lang ) "Ha tudnád, hogyan készül a hús, valószínűleg elmenne az étvágyad."
K D Lang ) "Mindannyian szeretjük az állatokat. Akkor miért hívjuk az egyiket kedvencnek, a másikat vacsorának?"
K D Lang ) "Marhatartó vidéken nőttem fel - na ezért lettem vegetáriánus. A hús rossz az állatoknak, a környezetnek, és az egészségednek."
Kevin Eubanks ) "Minden este a showműsor előtt meggyőződök róla, hogy a gitárom tökéletesre van hangolva. És minden nap ugyanezt teszem a testemért is - egészséges, vegetáriánus ételekkel. Ez a legegyszerűbb út, hogy fitt maradj és nagyszerűen érezd magad."
Morrissey ) "Ha szereted az állatokat, akkor nyilvánvaló, hogy nem akarsz kárt okozni bennük. Én mindig figyeltem az állatokat és megállapítottam, ők nagyon hasonlítanak a gyerekekre és számítanak rá, hogy segítsünk nekik, megmentsük és megvédjük őket."
Paul McCartney ) "Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus lenne."
Paul McCartney ) "Az állatok a barátaink. Ne edd meg őket!"
Paul McCartney ) "Az emberek próbálják takargatni az igazságot, hogy amit esznek, annak arca és szíve is volt, és még lelke is."
Paul McCartney ) "Jobb érezzük magunkat az állatok miatt is, tudván, hogy nem járulunk hozzá a fájdalmukhoz."
Paul McCartney ) "Bárki, aki a föld megóvását akarja, mindenképpen abba kell, hogy hagyja a húsevést. Ez egyedülállóan a legfontosabb dolog, amit tehetsz. Megdöbbensz, amikor ebbe belegondolsz. A vegetarianizmus gondoskodik jó néhány dologról, például: ökológia, éhínség, kegyetlenség (problémáinak megoldásáról)."
Paul McCartney ) "Néha hiányzik a bacon illata, de nem tudnék hozzáérni, mert tudom, hogy honnan származik. Amikor meglátok egy szalonnát, már látom magamelőtt a malacot, egy kis barátot, hát ezért nem eszem meg. Ilyen egyszerű. Viszont megeszem Linda (korábbi felesége) vegi bacon-jét. Az ő ételei nagyon jók voltak. Egyszer Steve Martin vendégünk volt egy partin, ahol grilleztünk. Steve azt mondta: "Ó, nem, én nem kérek abból." Megkérdeztem, miért, és ő válaszolt: "Bocs, de vegetáriánus vagyok." Mondom én: "Nem tudtad, hogy mi is azok vagyunk? A grillen csak növények vannak." Mire ő fellélegzett, és meg is evett 3 vegi burgert, majd megkérdezte, hol tudna ilyet venni. "
Paul és Linda McCartney ) "Jó néhány éve abbahagytuk a húsevést. Egy vasárnapi ebéd során történt, hogy kitekintettünk a konyhai ablakon, amikor megláttuk a fiatal bárányainkat boldogan játszadozni a mezőn. Azután lepillantottunk tányérjainkra, és hirtelen megértettük, hogy mi egy állat lábát esszük, aki
nemrég még játszott a mezőn. Megnéztük mindegyiket, és azt mondtuk: "Várj egy percet, mi szeretjük ezeket a bárányokat - ők olyan barátságos teremtmények. Akkor miért esszük meg őket?" Ez volt az utolsó alkalom, amikor még ezt tettük."
Prince ) "Mi mindannyian az állatok királyságának tagjai vagyunk. Hagyd békén a fivéreidet, és nővéreidet is a vizekben."
Prince ) "Szükségünk van egy Állatjogi napra, amikor is az összes vágóhídat bezárnák."
Russell Simmons ) "Nem eszek semmilyen állatot vagy bármit, aminek köze van az állatokhoz, - halat és tojást se, se tejterméket -, mert személy szerint nem érzem helyes gyakorlatnak megenni valamit, ami ha tudna, elszaladna előlünk."
Russell Simmons ) "A kegyetlenség az kegyetlenség, akár a gyermekekkel szemben, akár az idősek ellen, akár kutyák és macskák, vagy a csirkék ellen követik el."
Shania Twain ) "Imádok főzni. Nagyon egészségesen eszünk... Semmi olyat, ami már meghalt."
The Prids ) "...a bandából mindhárman vegánok vagyunk, szigorúan semmi bőr, semmi gyapjú, semmi méz, semmi állatkísérlet..."

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

SPORTEMBEREK

Fiona Oakes ) "Egy állatmenhelyt vezetek, ahol a hét minden napján, az év 365 napján teljesítem kötelességemet. 10 éve nem volt vakációm." (nem hiszem, hogy nagyon bánja - a szerk.)
Fiona Oakes ) "Filozófiám szerint az állataimról való gondoskodás elsőbbséget élvez. Nem tekintek úgy rájuk, mintha a tulajdonjaim lennének. Nem kapcsolok egyikőjükhöz sem anyagi értéket. Amennyire lehet, próbálom békén hagyni őket, úgy, ahogy a természetes környezetükben is lennének, hiszen én csak a gondozójuk, felügyelőjük vagyok."
Fiona Oakes ) "Célom minden állatomról szeretettel gondoskodni, a lehető legjobb életet biztosítani számukra, és ha eljön az ideje, méltóságos halált is."
Joe Namath ) "Néhány éve vegetáriánus vagyok. Fred Dryer a Kosok játékosa már tíz éve az. Ő mutatta meg, hogy a futballhoz nincs szükség húsra."
Killer Kowalski ) "Senki, aki állatok húsát eszi nem tud az átlagon túl fejlődni szellemileg."
Martina Navratilova ) "Vegivé válni filozófiai választás volt. Azután jobban kezdtem érezni magam emberként. Sokkal könnyedebb lettem, nincs szükségem annyi alvásra, és a bőröm is szebb lett. Nincs rá szükség, hogy húst egyél! Választhatsz! Vegetáriánussá válni egy egészséges választás neked és az egész világnak."
Martina Navratilova ) "Hosszú ideje semmilyen bőrholmit nem vásároltam. Az ideálom, mindenféle állati eredetű terméket száműzni az életemből, az ételeket ugyanúgy, ahogy az öltözékeket."
Mo Vaughn ) "Nem hiszek a vadászatban. Adjatok az állatoknak is puskát, és akkor esetleg vadásznék."
Robyn Sunshine Davies ) A vegetarianizmus nem von el semmit az életmmódomból és egy nagyon is aktív életet élek, bármit is csináljak. Bárki, aki azt gondolja, hogy a vegetarianizmus a gyengeség jele, az teljesen félrevezetett.
Ruth Heidrich ) "Nem kérdéses, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán táplálkozás, és a rendszeres erőteljes testmozgások együttese a kulcs a ragyogó egészséghez...
Az én vegán táplálkozásomból nyert erőmből évente 50-60 triatlon- és marathoni versenyt teljesítettem."
Tonya Kay ) "Azok vagyunk, amit megeszünk, ezért én sokkal inkább egy szexi kókuszdió leszek, mint egy üres, felfújt tészta, még ha az teljes kiőrlésű lisztből van is." (Tonya a nyers ételeket favorizálja... vajon az állati eredetű dolgokat hogyan jellemezné? :O ;) - a szerk.)
Vaslav Nijinsky ) "Nem eszek húst, mert láttam a bárányok és malacok megölését. Láttam és átéreztem fájdalmukat. Érezték a közelgő halált. Nem bírtam elviselni. Sírni kezdtem, mint egy gyermek. Felfutottam egy hegyre és nem kaptam levegőt. Úgy éreztem, megfulladok. Éreztem a bárányok halálát."

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

FILMESEK és TÉVÉS SZEMÉLYISÉGEK

Aditi Govitrikar ) "Orvosként és modelként is mondhatom, hogy a vegetáriánusan étkezés az első és legfontosabb dolog a jó erőnlét megőrzéséhez."
Alec Baldwin ) "Minden alkalommal, amikor leülünk étkezni, választással élünk. Arra kérlek, válaszd a vegetarianizmust. Tedd ezt... az állatokért. Tedd a környezeted védelmében, és tedd az egészséged érdekében."
Alexandra Paul ) "Az állatok iránt tisztelettel és empátiával vagyok, beleértve a víziállatokat - a delfintől, a halakon át a homárig. Úgyhogy, természetesen nem is eszem meg őket. "
Alicia Silverstone ) "Amióta vegetáriánus vagyok, sosem éreztem még ennyire jól magam a testemben, ízlelőbimbóim pedig egy teljesen új világra nyíltak. Ez az egyik leghálásabb választásom, amit valaha tettem, és téged is meghívlak, csatlakozz velem az egészséges, erőszakmentes életmódhoz."
Alicia Silverstone ) "Igaz, a műanyag (cipő) nem környezetbarát, de legalább semmilyen állatot nem kell megölni érte."
Alicia Silverstone ) "Egyszer töltsenek az emberek egy kis időt a háziállatokkal, szeretetteli módon... egy malac, egy borjú, egy kiscsibe vagy egy pulyka, a velük való kapcsolatot ugyanolyannak találják majd, mint amilyet a kutyánál, vagy a macskánál. Az emberek nem igazán gondolják át ezt, mert azok az állatok a tányérra kerülnek. Miért tekintenek rájuk ételként, miközben más állatok kedvencek? Én sohasem enném meg a kutyusaimat."
Alyssa Milano ) "Szeptember 11.-e után lettem vegetáriánus. Egy barátom visszajött New Yorkból és mondta, nem bírt maradni az égett emberi húsok szaga miatt. Azonnal egy barbecue-ra (hússütésre) emlékeztetett."
Amanda Holden ) "Vegetáriánusnak lenni jó a szívednek, jó az egészségednek, és természetesen jó az állatoknak!"
Amy Smart ) "A vegetarianizmus egy tudatos útja a bolygónkon való életnek."
Anne Hathaway ) "...Koffeines dolgokat nem fogyasztok. Egészséges, organikus (vegyszermentes) ételekkel táplálkozom. Vegetáriánus vagyok, szeretek kirándulni, és természetesen aktív vagyok."
Ashley Judd ) A Catwoman(Macskanő) című Batman filmben, öltözékéhez ezt fűzte: "Ne legyen bőrruha. Szeretem az állatokat, tehát legyen inkább műbőr, vagy más, állatbarát anyag."
Candice Bergen ) "Csak a filmekben viselek bőrt vagy szőrmét, ha egy szerepet játszok és a szerep egy olyan ember benyomását kell keltse, aki mérhetetlenül önimádó, burokban élő és felszínes."
Cameron Diaz ) Amikor megtudta, hogy a malacok értelmi képessége megfelel egy hároméves gyermekének, Cameron felkiáltott: "Óh Istenem! Ez olyan, mintha a kishúgomat enném meg!" Azóta vegetáriánus.
Charlotte Ross ) "Nagyon büszke vagyok rá, hogy vegetáriánus vagyok...bárcsak korábban is az lettem volna...Az embereknek az a naív gondolatuk van, hogy a vegetáriánusok csak csírákat és salátákat esznek..."
(Pedig a legínycsiklandóbb helyi és - akár - egzotikus gyümölcsöket, a
megszámlálhatatlan dió-, és mogyorófélét, valamint a különböző gabonákból, és más magokból helyesen és ízlésesen készített, egészséges (gyógy)növényekkel fűszerezett - akár a megszokott ízeket idéző - ételeket is a vegetáriánus menü alatt lehet, sőt kell is értenünk. - A szerkesztő)
Charlotte Ross ) "Tudod, mindannyian szembeszállunk az állati kegyetlenségekkel. De néha elfelejtjük, hogy a haszonból tartott állatok is szenvednek és fájdalmat is éreznek, mint a többi állat. Ők is megérdemlik a védelmet az ártalmaktól és a kegyetlen bánásmódtól."
Christina Appelgate ) "Az életem az állataim. Állandóan emlékeztetnek a feltétel nélküli szeretetre, és arra, hogy csak a jelenben legyek."
Casey Affleck ) "Képzeld el milyen lehet bezárva élni egy sötét helyen, ahol képtelenség
helyet változtatni, nap mint nap. A mai amerikai haszonállatok szenvedése
minden képzeletet felülmúl. Nekik nincs választásuk, de neked van, és az ő életük függ tőle."
Clint Eastwood ) "Kipróbálom a vegán táplálkozást, sok gyümölccsel, zöldséggel, tofuval és más szójatermékekkel."
Darryl Hannah ) "Szörnyű kegyetlenség, amit a gazdasági állatokkal csinálnak..." -
Ed Begley Jr. ) "Több, mint 6 millióan vagyunk ezen a planétán... A józan ésszel azt
mondhatjuk, hogy sokkal kivitelezhetőbb lenne főleg növényi táplálékokkal
etetni a világ minden emberét."
Elizabeth Berkley ) "Senkinek sem szükséges állatot ennie."
Frances McDormand ) "Úgy van, vegetáriánus vagyok, ...nincsen olyan érv, ami miatt újra húst ennék."
Gabrielle Miller ) "Vegetáriánus családba születtem. Néha eszem rennet-mentes sajtot, de egyébként vegán módon étkezem. Szüleim vegetáriánusok és nyerskosztosok, és mind a hat gyermeküket vegetáriánusként nevelték. Többnyire etikai okok miatt, de én manapság érdeklődöm az egészségügyi okok miatt is, mert azok is jelentős érvek."
Gwyneth Paltrow ) "Megpróbálok csak organikus (vegyszermentes) ételeket enni, és semmi olyat, ami nem való az emberbe.”
Sir Ian McKellen ) "Több, mint 15 éve vegetáriánus vagyok. Láttam képeket a nagyüzemi állattartásról és követtem a "kergemarha kór" politikáját", és úgy érzem a kormányzat nem tesz elég erőfeszítést."
James Cromwell ) "A kismalacok lehet, hogy nem olyan szeretnivalóak, mint a kiscicák és kölyökkutyák, azonban pontosan ugyanannyira szenvedik a fájdalmat."
James Cromwell ) "Nincs szükségünk rá, hogy megegyünk valamit, ami futna, úszna, vagy repülne, ha engednénk."
James Cromwell ) "Vegetáriánussá (vegánná) válni a legjobb dolog, amit tehetsz az állatok javára."
Josh Hartnett ) "Tizenkét éves koromban felhagytam a húsevéssel. ... Egy nap levágtam egy csirkét édesanyámnak, és a kés belevágott egy tumorba. Gennyes és véres volt az egész helyiség. Elegem lett belőle."
Kirsten Bell ) "Mindig nagy állatszerető voltam. Számomra mindig is nehéz volt különválasztani azokat az állatokat, amiket dédelgetni kell, például a kutyákat és macskákat azoktól, amiket a tányéromra tettek, és sosem ízlett igazán a hús, mindig is jobban szerettem a kelbimbót"
Linda Blair ) "Több, mint 13 éve vegetáriánus vagyok, ... sokat kutattam a témában, elolvastam a Legyél vegán! című könyvet is, ... és rájöttem, hogy "nem elég jó", ha "csak" vegetáriánus vagyok..."
Margi Clarke ) "Úgy gondolom, hogy ha még hús akarsz enni, öld meg magad és edd meg nyersen, azért, hogy ne vakítson meg az álszenteskedés, amiért ezt helyetted csinálják."
Martin Shaw ) "30 éve lettem vegetáriánus és életem központi része lett. Minden felfedezés, amit ez után tettem az állatokkal való bánásmód kapcsán, megerősített, hogy ez a jó választás. Ha elfordítjuk tekintetünket az állatokkal szembeni kegyetlenségről, akkor valószínűleg az emberekkel szembeni erőszakot sem vesszük észre."
Marty Feldman, komikus ) "Én nem eszek meg semmit, amelynek értelmes élete van, de örömmel megennék egy hálózati ügyvezetőt, vagy egy politikust."
Michaela Strachan ) "A halevés elleni környezeti érvek elsöprő erejűek."
Natalie Portman ) "9 éves korom óta vegetáriánus vagyok. Úgy érzem nem csinálhatok rangsort a különféle lények között életük értéke szerint."
Pamela Anderson ) "11 voltam, amikor felfogtam, hogy a hamburgerek nem igazán egy hamburgerföldön nőnek, hanem a tehenekből valók, akik visítanak amikor árammal lökdösik őket a levágásra, vegetáriánus lettem."
Pamela Anderson ) "Csirkék, malacok, és más állatok... érdekes egyéniségek, saját jellemük van és intelligensek... Az embereknek meg kell érteniük, hogy ha állatokat esznek, akkor ők támogatják az állatokkal való kegyetlenkedést."
Pamela Anderson ) "Úgy találtam, hogy vegetáriánusként a legjobb - és a legkönnyebb - csinosnak és szexinek maradni... Bízom abban, amit a fülöp-szigeteki lakosok is megfejtettek, hogy a "zöldek evése" jó az állatoknak és az embereknek egyaránt."
Pamelyn Ferden ) "Igen, vegán vagyok! ...a férjem egy sebészorvos, ő is vegán és a pácienseit is szokta tanítani a vegán életforma jótéteményeivel kapcsolatosan."
Richard Gere ) "Nekünk, mint a bolygónk felügyelőinek felelősségünk az összes fajjal jóságosan, szeretettel, könyörülettel bánnunk. Érthetetlen, hogy az állatok miért szenvednek az emberi kegyetlenségtől. Kérlek, segíts megállítani ezt az őrületet!"
Richard Pryor ) Egy cirkuszban szerzett tapasztolatok értékelése: "Ezeknek az elnyomott állatoknak a szemei fejezik ki legjobban, amit szavakkal már nehéz lenne."
Rue McClanahan ) Az együttérzés minden pozitív, minden jó dolog alapja. Ha az együttérzés hatalmát megnyilvánítod a piactéren és az étkezőasztalnál, akkor biztos lehetsz benne: életed valóban számít.
Tippi Hedren ) "Mit eszek szívesen? Rengeteg brokkolit. Imádom az összes zöldséget, de a brokkoli, a nyers répa és a zeller a kedvencem. Akkor érzi magát jól az ember, amikor ezeket a friss és csodálatos ételeket eszi. Egy kevés áldozatot kíván a vegetáriánus életmód, de megéri, nagyon megéri változtatni."
Tom Lenk ) "Néhány éve kezdem áttérni a vegán életformára... Most már mondhatom, a vegán táplálkozás egyedülállóan egészséges és jót tesz veled."
Tracy Bingham ) "Vegetarianizmus...az nekem való! Nem eszem húst több, mint 12 és fél éve és remekül érzem magam, úgy érzem, nagyon jól nézek ki, tele vagyok energiával.
Tracy Bingham ) ...Úgy nézünk ki, mint az, amit megeszünk. Én gyümölcsöket, zöldségeket és különféle magokból* készült ételeket eszem, vigyázok magamra, és nem gondolom, hogy rosszul néznék ki...Szerinted?" - *(gabona-, babfélék, olajos magok, ...) A képek alapján tényleg elég csinos... Szerinted? - a szerkesztő ;)
Wendy Malick ) "Azt hiszem, hogy amit megeszünk, az világosan meglátszik az arcunkon, a testünkön és a lelkünkön... ezért olyat enni, ami félelmeket okozott (állatoknak), nincs értelme."
Woody Harrelson ) "Több, mint 10 és fél éve vegán vagyok. Nagyszerű dolog. Nyilvánvalóan sokkal egészségesebb vagyok azóta... remekül érzem magam a bőrömben."
Woody Harrelson ) "Igen, a tej jót tesz a testednek - ha te egy borjú vagy."
Yves Rénier ) "Egy pár évvel ezelőtt meglátogattam egy ipari borjú tenyésztést. Olyan borzalmasnak találtam, hogy azóta vegetáriánus vagyok!"

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

TANÍTÓK, ÍRÓK, KUTATÓK, TUDÓSOK, MODELEK, AKTIVISTÁK

Alex Poulos ) "Nem fogok semmit sem megenni, ami jár, fut, ugrál, szökdécsel, csúszik-mászik. Isten a tudója, hogy időnként csúszok-mászok, és örülök, hogy senki sem evett még meg engem."
Alice Walker ) Az állatok szerte a világon léteznek, megvan erre a saját okuk. Nem az embernek készültek, mint ahogy a színes bőrűek sem a fehéreknek, vagy a nők a férfiaknak. (Az írónő érzékelhető párhuzamra hívja fel a figyelmet az ember húsevése, a rabszolgaság, és a nők elnyomása között.)
Andrew Linzey Professzor ) "Az állatok isten teremtményei, nem emberi tulajdonok, pénzeszközök, vagy árucikkek, hanem Isten szemében kedves, becses élőlények."
Benjamin Spock Dr. ) "Amikor 88 éves lettem, teljesen elhagytam a húst, és növényi táplálkozásra váltottam, mindezt egy kisebb szívszélhűdés után. A következő hónapok alatt nem csak 25 kg-mal lettem könnyebb, de még erősebbek is lettek a lábaim, és nőtt az életerőm.
Most, 93 évesen növényeket eszek, semmilyen húsfélét és tejteméket nem fogyasztok. Naponta járok úszni, futni, kenuzni, így amióta a szívprobémáim először megjelentek, most érzem magam a legjobban."
Brigid Brophy - a Times magazin szerint "a britt értelmiség mélyen tisztelt főpapnője" ) "Amikor az emberek azt mondják: 'Nem lehetünk szentimentálisak.', akkor már sejthetjük, valami kegyetlen tettre készülnek. Ha még hozzáteszik azt is: 'Realistának kell lennünk.', akkor azt is tudhatjuk, pénzt fognak keresni vele. Ezeknek a jelszavaknak régmúltba nyúló történelmük van. Miután szentesítették a rabszolgakereskedelmet, a kegyetlen iparosítást és azt, hogy a kémények kitisztításának gazdasági szempontból leginkább 'realisztikus' módja az, ha kisgyereket kényszerítünk rá, hogy felmásszon a kéményre és kitakarítsa, természetes módon megérkeztünk ezek örökségeként, a negyüzemi gazdaságokhoz."
Barbara Moore ) Miután egy száztíz mérföldes versenyen 56 éves nő létére a fiatal férfiak által tartott összes rekordot megdöntötte:
"Arra szeretnék példát mutatni, hogy akik teljesen vegetáriánus étrendet választanak, azok erős testet, világos tudatot és megtisztult életet fognak élvezni."
Carl Gustav Jung ) Azért hagyta abba gyógyszerészeti tanulmányait, mert úgy találta, hogy az élveboncolás "kegyelen, visszataszító és teljesen fölösleges."
David Ryde ) Hiszem, hogy a vegán táplálkozás az étkezés legegészségesebb útja; következésképpen nem lep meg, hogy ez a táplálkozásmód teljesen ellátja az összes felnőttet és tinédzsert, vagy éppen a gyermekeket, csecsemőket vagy a várandós anyákat.
Dick Gregory ) "Martin Luther King tanította nekünk az erőszakmentességet. Felismertem ezt, és kiterjesztettem az anyára és a borjára is."
Dick Gregory ) "Ne támogatsd semmilyen érző lény elnyomását, bojkottáld a cirkuszokat, az elefántok börtönét."
Geoffrey Giuliano, a hamburgeres bódékból ismert Ronald bohóc eredeti alakítója, egy színész, szerepét otthagyva ) "Megtévesztettem a fiatalokat, rosszra csábítva őket. Bocsánatot szeretnék kérni a gyerekektől, amiért olyan vállalatok termékeit adtam el, melyek milliókat tesznek zsebre állatok legyilkolásával."
Gloria Steinem ) "Vegetáriánus vagyok, igen. Úgy 12-13 éve változtattam egészségi okokból, deazóta megértettem, hogy ez így jobb a környezetünknek, emberhez méltóbb (jóindulatú az állatokkal szemben), és persze táplálóbb is."
Harvey Diamond ) "Tegyél a kisgyermek bölcsőjébe egy almát és egy nyulat. Ha a nyulat megeszi, és az almával játszani fog, veszek neked egy új kocsit."
Harvey Diamond ) "Testünk számára az összes vitamin és ásványi anyag fellelhető a gyümölcsökben és a zöldségekben."
Howard Lyman ) "A legveszélyesebb fegyver az ember fegyvertárából az asztali villa."
Howard Lyman ) "A veganizmus nem egyszerűen egy szigorú vegetáriánus táplálkozás, hanem egy teljes filozófiai nézőpont. Gyakorlatias szemléletmód, egyszerűen megérthető és törekszik a legnagyobb lelki értékekre és a környezettel való harmóniára. Biztos vagyok benne, hogy a veganizmus a kulcsa a emberséges életvédő munkának."
Ingrid Newkirk ) "Ismerd meg a húst, mi is valójában: egy sanyargatott állat antibiotikumokkal és peszticidekkel teli holtteste."
James Marcus ) "Sokan mondják, hogy a vegetarianizmus csak egy alternatív táplálkozás, holott ez az eredeti táplálkozásunk, amit az Úr rendelt nekünk."
Jane Goodall ) "Jogi szempontból az állatokra úgy tekintenek, mint tárgyakra, pusztán csak dolgokra, amiket vehetnek, eladhatnak, elhanyagolhatnak, vagy el is pusztíthatnak a gazdájuk szeszélyétől függően."
John Harvey Kellogg ) "Amikor vegetáriánus ételt eszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy az "étel" milyen betegségben halt meg. Ez örömteli étkezésre ad alkalmat!"
John Abraham ) "Szeretem az állatokat, akkor miért enném meg őket? Egyébként a vegetáriánus táplálkozás előnyére írom a fittségemet és izomzatom fejlesztését."
Julia Butterfly Hill ) "A legnagyszerűbb ajándék, amit adhatsz a bolygónknak, hogy vegetáriánus leszel, vagy még jobb, ha vegán."
Karlheinz Deschner ) "Erkölcsi kétségek a borjúsülttel szemben?
A nevelők részéről nincsenek.
Az igazságszolgáltatás részéről nincsenek.
Az erkölcsi teológia részéről nincsenek.
Ezer más etikai szervezet részéről nincsenek.
Talán a borjú részéről?"
Lauren Bush ) "A leginkább Texas-ellenes cselekedetem, hogy északra mentem tanulni, és hogy vegetáriánus vagyok." (Texas déli állam, ahol a szarvasmarhatartás nagy üzlet...)
Michael Klaper ) "Az emberi testnek nincsenek táplálkozási igényei az állatok húsára vagy a tehenek tejére. Rendeltetése a nagyszerű működés - beleértve az egészséges utódlást is -, ezek nélkül. Az összes fehérje és kalcium, amire szükség van az ember egészségéhez, beleértve az áldott állapot idejét és a gyermeknevelést, bőségesen hozzáférhetők növényi forrásokból."
Neal Barnard Dr. ) "A húsipar közreműködésével több amerikai hal meg, mint a XX. század összes háborújában, a természeti katasztrófákban és az autóbalesetekben összesen. Ha elképzelésed szerint a hús "valóban emberek való táplálék", akkor jobban teszed ha nagyon közel laksz egy nagyon jó kórházhoz."
Norman Walker Dr. ) "Fogyasszunk akár a legépítőbb ételt is, nem hoz hasznot nekünk, ha a harag, gyűlölet, irígység, félelem, aggódás, idegeskedés és más negatív érzelmek uralkodnak rajtunk."
Paramhans Sri Swami Maheshwaranandaji - "Swamiji" ) "Mert elméletek tonnái nem érnek annyit, mint egy gramm gyakorlás"
Paramhans Sri Swami Maheshwaranandaji - "Swamiji" ) „Az egészség semmi, de minden semmi egészség nélkül!”
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ) "Az állatokat nem használhatjuk étkezésre, ruházkodásra, kísérletezésre, vagy a szórakoztatásban. Ők egyszerűen nem a mi tulajdonjaink, és nem tehetjük meg, hogy tetszés szerint bánjunk velük, mintha jogunk volna ezt tenni."
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ) "A környezetvédelmi hivatal szerint (Environmental Protection Agency) a nagyüzemi állatfarmok jobban szennyezik az Egyesült Államok vízlevezető csatornáit, mint az összes többi ipari termelők."
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ) "Le tudod darálni, megsütheted roston vagy sütőben, de attól még mindig egy durván bántalmazott állat bomló teteme marad." - Útmutató az együtt érző élethez
Peter Singer ) "Az összes állati eredetű termék fogyasztója felelős az azok előállítása során elkövetett kegyetlenségekért."
Peter Singer ) "A vegetáriánussá válás nem pusztán jelképes gesztus. Nem is csupán próbálkozás arra, hogy elhatároljuk magunkat a világ csúf valójától, hogy tiszták maradhassunk és mentesüljünk a mindenütt folyó kínzástól és vérontástól. A vegetáriánussá válás egy igen gyakorlatias és hatékony előrelépés afelé, hogy beszüntessük a nem-emberi állatok leölését, illetve a nekik okozott szenvedést. [...]
A vegetarianizmus egyfajta bojkott. Amíg nem vonjuk bojkott alá a húst és az állatgyárak más termékeit, addig mindannyian hozzájárulunk a nagyüzemi állattartás és az élelmezésre szánt állatok tenyésztésében használt egyéb kegyetlen módszerek létéhez, virágzásához és gyarapodásához."
(Peter Singer: Állatfelszabadítás, 4. fejezet)
Peter Singer ) "Az összes emberi felsőbbrendűség melletti érv sem képes tönkretenni azt a rideg tényt, miszerint az állatok szenvedésben egyenlőek velünk."
Robert Cohen "Notmilkman" ) "Ha csúnya bőrt szeretnél, igyál tejet. Ha azt szeretnéd, hogy a bőröd olajos legyen egyél tejtermékeket. Ha bőrhibákat szeretnél egyél sajtot, csokis tejet és jégkrémet."
Rynn Berry ) "Egy igazi könyvmoly voltam, széleskörűen olvatam. Felfedeztem, hogy a szellemi tanítóim - George Bernard Shaw, Shelley, Gandhi - mindannyian vegetáriánusok. Ez az, ami hajtott engem."
Sri Chinmoy ) "...Amikor húst és halat eszünk, agresszív, állati tudat hatol belénk. Idegeink izgatottá és nyugtalanná válnak, és ez megzavarhatja a meditációnkat. De a gyümölcsök, és zöldségek szelíd tulajdonságai másrészről segítenek nekünk megalapozni a lágyság, édesség, egyszerűség, és tisztaság tulajdonságait úgy belső, mint külső életünkben..."
Sri Chinmoy ) "Felmászni egy mangófa csúcsára szép teljesítmény, de nem elég. Le kell jönni, és szét kell osztani a gyümölcsöket, hogy a világ megízlelhesse azokat. Amíg nem így cselekszünk, Isten nem lesz elégedett velünk, és nem teljesedik ki bennünk."
T. Colin Campbell ) "Úgy gondolom, hogy a veganizmus az ideális táplálkozásmód. A vegán táplálkozás - amely fölöttébb alacsony zsírtartalmú - lényegesen csökkenti a betegségek esélyét."
T. Colin Campbell ) "A vegánok minden vonatkozásban egyenlő, vagy még jobb egészséget mutatnak összehasonlítva őket a többi vegetáriánusokkal* és a nem vegetáriánusokkal."
(*a tojást és\vagy tejtermékeket is evő ...)
Todd Oldham ) "Ha te egy vidra lennél, akivel a vagináján keresztüli áramütéssel végeznek, nem mondanád az állatvédőkre, hogy keményfejűek."
Tony Benn ) "A fiam meggyőzött engem és a feleségemet, Caroline-t, hogy legyünk vegetáriánusok, rámutatva, hogy ha a világ gabonaféléket enne a háziállatok helyett, akkor senki sem éhezne."
Udo Renzenbrink )

"Nem arról van szó, hogy ma hogyan néz ki az ember, hanem arról, hogy milyen lehet majd. Ahogyan az ember áttér a növényi étkezésre, úgy fognak az állati tápláléknak megfelelő szervei visszafejlődni és fejlődni olyan szervei, amelyek a növényi táplálékhoz szükségesek. Azt kell figyelembe vennünk, hogy volt egykor és hogyan lehet a jövőben. Az ember akkor kapja meg igazi táplálékát, ha nem a jelen célkitűzéseit tartja szem előtt."

Udo Renzenbrink ) "A hús fogyasztása kifejezetten a földhöz bilincseli az embereket, földi teremtménnyé teszi őket, úgy, hogy azt kell mondani, amilyen mértékben a húsfogyasztás az ember szervezetét áthatja, olyan mértékben veszít azokból az erőkből, melyek egyáltalán a földtől való eloldódásban segítenék őt... A ragaszkodás a hús fogyasztásához azt jelenti, hogy nekem a földhöz kötöttség annyira megfelel, hogy ezért cserébe az ég minden áldásáról lemondok. Ennek éppen az ezoterikus fejlődés szempontjából van óriási jelentősége, mégpedig az, hogy ne legyünk földhöz kötöttek, elnehezedettek a húsfogyasztás következtében."
Udo Renzenbrink ) "Nem mintha az antropozófusoknak meg kellene tiltani az állati táplálékokat, hanem arról van szó, hogy az egészségesen előrehaladó ösztönélet védekezik az állati eredetű táplálékok ellen, egyre kevésbé kívánja azt, és ez így sokkal jobb, mintha az ember bármely absztrakt okból lesz vegetáriánus. A legjobb, ha az antropozófia odáig juttatja az embereket, hogy egyfajta csömör és undor alakul ki bennük a húsételek iránt."

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

ÉVissza a főoldalra