YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

Híresvegi hírek 2008... a szerkesztő szavaival ill. röviden, a forrást linkelve

Rajendra K PachauriLőrincz Gabriella2008.01.26.

Kedves látogatók, olvasók. A szerkesztő hosszú idő után nyúl most hozzá az oldalhoz, és hallatja hangját. Az oldal színvonala remélhetőleg nem csökkent, hiszen bár puritán megjelenésű, mégis a tartalma, és ami áthatja (legalább is ezt szeretnénk) az örök érték... ;-) Mint egy szelet igazi barna kenyér...

Egy hétig volt olvasható Kovács Ákosra való hivatkozás, az oldalunkon, de közben levelünkre válaszolt, hogy nem vegetáriánus, vagyis információink tévesek voltak.

Üdvözöljük viszont Lőrincz Gabriellát, a magyar tévéből ismert szerkesztő-műsorvezetőnőt, aki vegetáriánus; csakúgy, mint a 2007-ben Béke Nobel-díjjal jutalmazott Rajendra Pachauri.

 


Híresvegi hírek 2007...


2007.07.15. vasárnap

- Legszexisebb vegi híresség az amerikai Peta 2007-es szavazásán: a hölgyek közül a tavalyihoz hasonlóan Carrie Underwood énekes-színésznő, míg a férfiak közül a hazánkban kevésbbé ismert Kevin Eubanks, aki egy amerikai showműsor zenekarát vezeti.

 

2007.07.04. szerda

- Miket nem tudsz még Bryan Adamsről? ... klikkelj és megtudod

2007.05.24. csütörtök

- Szavazz a világ legszexisebb hírességére a Peta oldalán! (Eredményt lásd kettővel feljebb.)

2007.05.16.

- Ki európa legszexibb vegetáriánusa? Lehet, hogy te! Jelentkezni a Peta UK oldalon lehet.
-
Aditi Gowitrikar, színész, orvos(!), korábbi Mrs. World szépségkirálynő a Peta legújabb indiai kampányának arca; jelszavuk: "Use your head, go veg!", ~ "Használd a fejed, legyél vegetárius!"

2007.05.09.

- Találtam egy figyelemre méltó alkotást: Cows with guns (Tehenek fegyverben) a vegetáriánus Dana Lyons dala. Nézd meg a flash animációt, némi angoltudás szükséges hozzá. De a képek és a hangulat is hatásos.
- Peter Dinklage színész (
Az állomásfőnök) vegi. A vele készült friss interjút megtekinthetjük a Peta honlapján.

"Szeretem az állatokat, minden állatot. Nem szeretnék fájdalmat okozni macskának vagy kutyának, de csirkének vagy tehénnek sem. Továbbá azt sem szeretném, hogy bárki a nevemben ártson nekik." "Ezért vagyok vegetáriánus." - Peter Dinklage

***

2007.05.02.

"A belső tisztaság a táplálkozástól függ, csakis tiszta, egészséges és friss táplálékot szabad fogyasztanunk, főként gyümölcsöt, zöldségeket és magvakat. Az állati húst kerülnünk kellene. Először, mivel fizikai mérgek kerülnek általa a szervezetbe, másodszor, mivel túlzott étvágyat kelt, és harmadszor, mivel bűn az állatvilággal szemben."
Dr. Edward Bach: Gyógyítsd tenmagad - HETEDIK FEJEZET

- Edward Bach (1886-1936) - angol orvos, a róla elnevezett gyógynövény-, "virágterápia" feltalálója tehát vegetáriánus
-
Sergiu Calibadache híres román karmester, és Narcisa Suciu énekesnő is vegetáriánusok. Forrás: Godsdirect
-
Maurice Ravel (1875—1937) a híres zeneszerző, akinek legismertebb műve a Bolero, szintén vegetáriánus. Forrás: Arts Alive
-
Timothy Dalton vegetáriánus? 1995-ben ilyesmit írtak a lapok... Lásd: Tele7Jours
-
Gladys Knight énekesnő, aki egyébként épp az egyik Dalton főszereplésével játszódott Bond film - vegabond? :) - főcímdalát is énekelte, nem úgy néz ki, hogy vegetáriánus: csirke, hal és pulyka a konyhában... Lásd: Celebrecipes . Vagy ez már a múlt?
- A New York Times 1982. október 13.-i cikke ismert vegetáriánusokról:
Marty Feldman, Carol Kane, Yehudi Menuhin, Andrew Jacobs, Jerome Hines, Brigid Brophy, Dennis Weaver, Malcolm Muggeridge. Bővebben: NYTimes
-
Alicia Silverstone diétája... Forrás: Uno
- Egy bulvárlap cikkez
Brittany Murphy színésznő tonhal diétájáról... - tehát nem vegetáriánus.
- A közelmúltban az egyik kereskedelmi csatorna műsorában az énekesnőt,
Pink mindennapjait mutatták be... táplálkozásához azt fűzték, hogy "alacsony zsírtartalmú ételeket eszik, tofut és halat". Mi úgy tudtuk, hogy vegás, hiszen a Peta szervezet szexis vegetáriánusai között is szerepelt. Kinek higgyünk? A weboldalán www.pinkspage.com nem található használható infó.
-A "vegan mozgalom, amely a Straight Edge mellett illetve ahhoz kapcsolódva a leggyorsabban terjedő új HC-ideológia", "tulajdonképpen szélsőséges állatvédő, vegetáriánus mozgalom, amiről így beszélnek az
Earth Crisis zenekar tagjai a Struggle fanzine-ben":

"Az Earth Crisis egyik legfontosabb célja azon szenvedések bemutatása, amelyeken az állatok keresztülmennek a mészárszékeken, vágóhidakon, laboratóriumokban, kísérleti központokban. A veganizmus nem más, mint a könyörület esszenciája, építőkocka a békés világ megvalósításához. A legtöbb emberbe azt nevelik, hogy az állatok biológiai gépek. Mi fölismertük, hogy ők is érző egyedek, ártatlan élőlények. (…) Mi elhatároljuk magunkkat a halálipartól. Mi tisztességesebbé tesszük a világot."

***

2007.03.24. szombat

- Vegán Bryan Adams az állatok jogairól a Peta oldalán
-
Heather Mills és a Viva! szervezet titkos akciójukkal leleplezik a sertésfarmokon folyó kegyetlenségeket
-
A francia Surya Bonaly korábbi 5-szörös Európa-bajnok műkorcsolyázónő a kanadai fókamészárlás apropóján ítéli el az állatokkal szembeni kegyetlenkedést, támogatva ezáltal a Peta szervezet kampányát is
-
Bacon, chicken? Reese Witherspoon nem vegetáriánus...
-
Az énekesnő Jamelia a Peta szőrme ellenes kampányában... arról egyenlőre nincs hír, hogy Jamelia nem csak "nem visel", de nem is eszik-e állatot...
-
Joss Stone: énekesnő, dalszövegíró, előadó, vegetáriánus "Nagyon sok dolog van, amit ehetünk. Én soha életemben nem ettem húst, mégsem vagyok elgyengülve. ... Egy bölcs ember mondta egyszer, 'az állatok a barátaim, és nem szokásom megenni a barátaimat' - pontosan így érzek én is."
-
A dalai lámát a következetessége a vegetáriánus táplálkozásra vezette.

***

2007.01.25. csütörtök
Forest Whitaker színész (friss Golden Globe nyertes*), rendező, producer, vegetáriánus!
F
"Életem egyik legjobb döntése, hogy vegetáriánus lettem..." (klikk az idézetre)
* sőt, Oscar-díjas

***

2007.01.19. A MEATOUT az Egyesült Államokból indult rendezvény, amely a vegetarianizmus népszerűsítését szolgálja. Idén talán végre Magyarországra is "megérkezik"...
A tengerentúlon olyan ismert emberek is támogatják, mint pl. Colombo hadnagy (Peter Falk), Szépfiú a Szupercsapatból (Dirk Benedict), Hoggett gazda Babe kismalac filmjéből (James Cromwell), Joaquin Phoenix, a szőke hajú Kelly Taylor a Beverly Hills 90210-ből (Jennie Garth), Tonny LaRussa legendás baseballjátékos, Dr. John McDougall amerikai táplálkozási szakértő orvos, nagyon hosszú a sor, szerencsére...
Részletek a
Programajánlóban...

***

2007.01.14. vasárnap

Újabb vegetáriánusokra találtam utalást az IMDB-ben és a Wikipédiában, a többséget a témabontásos oldalakra írom fel, de a "híresebbeket" most megemlítem:
Norbi - a Hooligans zenekar basszusgitárosa és szitárosa
Agnetha Fältskog - svéd énekesnő az ABBA együttesből, azután szóló; a Wikipédia szerint vegán! (A másik ABBÁ-s hölgyről, Fridáról eddig is tudtuk, hogy vegi. :) )
Az olasz-magyar
Ilona Staller, alias Ciccolina..., akire az IMDB-ben vegán, az állatok jogaiért kiállóként utalnak.

***

2007.01.04. csütörtök

A híres német komponistáról, Richard Wagnerről és a vegetarianizmus kapcsolatáról találtam egy írást... (angolul)

2007.01.03. szerda

Körülnéztem egy kicsit az IMDB-n (mozis-filmes adatbázis). "Számunkra új" vegás színészeket találtam: Christopher Eccleston, Mike Einziger, Christoph Maria Herbst, Cory Montgomery, Russell Lissack, Richard Linklater, Chris Packham, Johnny Saviour (zenész), David Pearl, Larry Sullivan, ... "Üdv néktek!" :)

***

"Még több igazi örömet és boldogságot kívánok az új évben! Egészséges, szeretetteljes, fenntartható vegetáriánus választást mindenkinek, mindennapra!

Bízunk, hiszünk és teszünk, hogy idén is növekedjen a vegetáriánus életmódot folytatók száma, hogy ezáltal mindenkinek jó legyen!"

A szerkesztő


2006-os hírek olvasásához kattints ide!

2005-ös hírek olvasásához kattints ide!

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

ÉVissza a főoldalra