YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

Az oldal megszületéséről és a vegetarianizmusról

Ki, miért vegetáriánus?

A vegetáriánus táplálkozás lépcsőfokai

ÖSSZEGZÉS

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

Gondolatok az oldal megszületéséről és a vegetarianizmusról

A hiresvegi oldal szerkesztőjének szavait olvasod. Jópár éve vegetáriánus, sőt, vegán vagyok. Ismeretszerző kutatásaim közben számos ismert embererről azt találtam, hogy nem evett\eszik húst. Egyszer csak elkezdtem céltudatosan keresni az ismert vegásokat az interneten, és legnagyobb meglepetésemre hatalmas listákra találtam, amelyet vegetáriánus és állatvédő szervezetek gyűjtöttek össze. Ezek a gyűjtemények a legkülönfélébb embereket mutatják be a történelemből és a jelen korból, akiket az egész világon, vagy csak egy adott régióban, de elég sokan ismernek, sokat közülük szeretnek, tisztelnek, példaképnek tekintenek. Gyakran találkozhatunk velük az olvasmányokban, a tanulmányok során, vagy éppen a televízió képernyőjén, egy újság, vagy folyóirat hasábjain, a rádióadásban, zenehallgatás és beszélgetés közben, az élet számtalan helyzetében.
Nagy hatással voltak rám az általam is ismert emberek választásai, amelyet szavakkal is kifejeznek (lásd az idézeteket), hogy nem kérnek többé az halott állatok húsából, mert erőszakos, mert szükségtelen, mert van más választásunk.

Azzal a céllal gyűjtögettem ezeket az embereket erre az oldalra, hogy a magyar olvasók is lássák, nem egyedi, és egyáltalán nem rossz dologról van szó, hanem egy nagyon is valós, működő, sőt követésre érdemes életmódról, választásról, ami igazán következetes az emberi élethez és mély érzésekhez. Az ismert emberek, művészek, tudósok, talán éppen szakterületüknek, nyitottságuknak köszönhetően viszonylag hamar felismerték, hogy a húsevés és sok más szokás nem jó választás! Változtatásuk példaértékű lehet. Rajtunk a sor! Mindenki egészségére, állatéra, emberére, Föld Anyánkéra, egészségünkre!

Az, hogy ennyi, és ilyen emberek - mint akik az oldalon bemutatásra kerülnek - a vegetáriánus életet (és élelmet) választották, bizonyítja, hogy "a vegetarianizmus embernek való", és egy széles körben terjesztendő dologról van szó. Ezek után ha még a szavaikat is meghallgatjuk, és cselekedeteiket megemésztjük, a vegetarianizmussal szembeni kétségeink el kell hogy szálljanak, és tettre kell sarkaljanak mindenkit.

Amennyiben a bemutatásra kerülő emberek helyes életmódválasztásai, a vegetarianizmus eszméi követendő ideák lesznek, úgy egyre többen indulhatnak el az ember elveszett(nek hitt) táplálkozás és életmódjához való visszatéréshez, ezzel együtt pedig visszakaphatják a valódi egészség, szépség, természetesség, és SZERETET mindent és mindenkit szolgálni kész ajándékait, mint ahogy a példák is mutatják. Reformokat! Reneszánszt!

Váljék egészségedre! Jó nézelődést!

***

Itt fejezem ki külön köszönetemet a fordításokban való segítségért VegaKingának, valamint Flowernek :) . A szerkesztő

JBJ

Ki vegetáriánus? A szó mai értelmében az, aki mindenféle állatok húsát kizárja étrendjéből, életéből. (A hal is állat!)

A szó igaz, következetes értelmében: lásd Torgyán Attilától "A nem ártás minőségének" definícióját (klikk ide)

Olykor hallani, hogy olyan embert hívnak vegetáriánusnak, aki ha más húsfélét nem is, de halat, vagy csirkét eszik. Szemi-vegetáriánusnak is hívják őket, vagy olyan szakkifejezéssel illetik, mint pl. pesco-vegetáriánus, azaz halevő, stb. Az ilyen ember nem vegetáriánus, hiszen nem a vegetarianizmus általános elvei szerint választ, éli életét, ugyanis eszi a megölt csirkét és\vagy halat. Az ilyen embert "pescatariánus"-nak lehet hívni, ennek viszont semmi köze a vegetarianizmushoz. Ugyanakkor lehet ez a szelektív választás az út a vegetarianizmus felé... bátran haladj tovább a lépcsőn.

JBJ

Miért választják egyre többen a vegetáriánus táplálkozást és életmódot?

Szeretetből!

(1) az állatok iránti szeretből. A tehenek, malacok, csirkék, halak, és más állatok RABSÁGBAN legtöbbször szűk ketrecekben, ólakban töltik szenvedésekkel teli életüket, velük szemben(!) történő bánásmód van,életüknek pedigesztelen-szívtelen, értelmetlen mészárlás vet véget.
(2) a Természet szeretete, a környezet védelme végett. Ez az érv magába foglalhatja az előző érvet is. További előny, hogya növénytermesztés vízigénye lényegesen alacsonyabb; a hús szállításából és a feldolgozóiparából nagyfokú környezetszennyezés származik; stb. röviden szólva: fenntarthatóbb.
(3) magunk szeretete, vagyis egészségünk érdekében. A húsos táplálkozás egyértelműen okozati kapcsolatban áll a manapság nagyon elterjedt betegségekkel, mint a daganatos betegségek (rák), szívbetegségek, magas vérnyomás, öröklött rendellensségek, tkp. majdnem minden betegséggel, míg a vegetarianizmus és az életmóddal szorosan összefüggő, együttműködő természetes élet és gyógymódrendszer egyrészt megelőző, másrészt hatékony gyógyító is.
(4) hitbéli megfontolásból, nagy tiszteletben álló tanítókat, és tanításaikat követve, amelyek a fenti érveket magukba foglalják, illetve azokra rávilágítanak.

Ajánlom figyelmükbe az elsőnek a veg.hu oldalon közölt cikksorozatomat:

Vegetarianizmus? Természetesen - I. rész, II. rész, III. rész, IV. rész, V. rész, VI. rész, VII. rész, VIII. rész (1), VIII. rész (2), IX. rész, X. rész 2005.10.03.-12.14.

JBJ

A vegetáriánus táplálkozás lépcsőfokai :

  1. Ovo-lakto vegetáriánus: tojást és más állatok tejét és/vagy azokból készült tejterméket is fogyasztó növényevő ember.
  2. Ovo-vegetáriánus: tojást is fogyasztó növényevő ember;
    Lakto-vegetáránius: más állatok tejét és/vagy azokból készült tejterméket is fogyasztó növényevő ember. Az ember születése után anyja tején nevelkedik, ezután azonban elválasztja anyja az emlőjétől. Ez a jelzés azt jelenti, több tejre nincs tovább szüksége...
  3. Vegán: tisztán növényevő ember. Az embert hajlamai, képességei, tulajdonságai, érzékszervei mind-mind a növényevésre teszik alkalmassá... erre az idézetek, cikkek útmutatását követve, továbbgondolva, megemésztve rájöhetünk, beláthatjuk...

Azért a lépcsős hasonlat, mivel a felismerések és bizonyítékok is az utolsó lépcsőfokok irányába történő, egyre pozitívabb hatású fejlődésre utalnak, azt "követelik meg". Ezért a vegetáriánus táplálkozás célja kell legyen a felismerések folyamatán keresztüli fejlődés az adottságaink és képességeink alapján rendeltetésszerű növényevő táplálkozáshoz, ezáltal fokozatosan visszaszerezve az egészséget, békességet, boldogságot, megteremtve a lelki és szellemi fejlődés alapjait, hogy felismerjük az élet célját.

"... De ne téveszd össze kedves olvasó - miután elindultál - az elindulást és az átmenetet a megérkezéssel! Haladj tovább, egyre tovább, - fokozatosan - az úton... Az a legfontosabb, hogy bízzál magadban és erődben, abban, hogy érdemes elindulni, és ha már elindultál, tovább haladni!” (Dr. Oláh Andor)

Ismert gyógyítók, életművészek, és személyes véleményem szerint is a teljes értékű növényi ételeket használó (vegán) táplálkozás a legméltóbb és célravezetőbb az emberi nem számára. Tudatában kell lennünk a táplálkozás valós összefüggéseinek, a hatásoknak, mert csak így szolgálhat bennünket egészségünk, mi pedig egészségesen az életet. - A szerkesztő

JBJ

Organikus, vegyszermentes gyümölcsök

V égső válasz a világ élelmezési problémájára, és nagyon gazdaságos
E mésztése könnyű – minden életfenntartó és testépítő tulajdonsággal rendelkezik
G ond nélkül jó, tiszta, higiénikus és kellemes
E tikailag és erkölcsileg helyes
T ermészetes étel az emberek számára
A z élet minden formája iránti tisztelettel tölt el
R endes táplálék, élénkké és fiatalossá tesz
Í zletes, a legjobb a pozitív egészséghez és létfenntartáshoz
A tápértéke tudományosan megalapozott
N agyon szükséges a lelki fejlődéshez

JBJ

"Ha azt mondjuk, hogy lehetséges egészségesen élni hús nélkül - akkor az féligazság. Ha azt mondjuk, hogy csak húsevés nélkül élhetünk egészségesen, akkor az igazság és okosság mezejére léptünk." - Schirilla György

JBJ

YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

ÉVissza a főoldalra